keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Ruokaa luonnosta...haihatteluako!

Tätä ei syödä! Kookas särkynyt sydän..
 


Luin Aarre-nimisestä lehdestä Villiruoka-artikkelia. Ja kuten minulle usein käy - ajattelin, jotta kokeillaan mitä ilmaista syötävää tuolta lähiluonnosta saa. Marjat meillä on koko vuoden - lähes joka päivä jo käytössä, joten lisä olisi KIVAA..

Artikkelin perusteella päätin kokeilla MARINOITUJA VOIKUKAN NUPPUJA JA HORMAPAISTOSTA!

 
Kuvan toinen voikukka on vähän yli jo avautunut ja toinen on kohtuullisen sopivassa kasvuvaiheessa.
 
Alakuvassa horsman latvoja (kansan nimitys - rentunruusu) ja niitä löytyy kyllä sopivia tähän aikaan.
 
Tässä alla lautasille koottuna tykötarpeet!
Vasemmalla lisukkeet: mustaherukan lehtiä, vadelman lehtiä ja basilikan lehtiä.
Oikean puoleisella lautasella horsman latvoja ja voikukan nuppuja.
 
 
 
Hormanlatvat huuhdoin, laitoin paistinpannuun, sekaan vähän voita ja öljyä, puristettu valkosipulin kynsi ja pilkottua basilikaa. Lyhyt paistoaika ja kääntely ja levy pienellä, kansi pannuun ja 4 - 5 minuutin haudutus. Suolaa ja vähän lisämausteita ja eikun syömään. Nämä olivat todella hyviä.
Alla pieni vinkki tarjolle asettamiseen. Pilkoin avokadoa muusiksi, käytin sen nyt voin tilalla leivän päälle ja päälle sipulsin paistettuja horsman latvoja.
 

 
Voikukannuput piti vuorokauden marinoida keiton jälkeen. Huuhdellut nuput keitettiin suolalla ja pienellä etikkamäärällä maustetussa vedessä. Keiton jälkeen huuhdellut ja jäähdytetyt nuput aseteltiin lasipurkkiin ja päälle kaadettiin kiehautettu liemi (mausteet ja lehdet mukana), öljy ja viinietikka. Sulje purkki, jäähdytä se ja laita jääkaappiin. Kääntele purkkia muutaman kerran vuorokauden aikana. Sen jälkeen niitä voi syödä (noin viikon verran säilyvät näin). Alemmalla lautasella marinoituja nuppuja salaatin lisukkeena.
 
 
Hyvä makuelämys näin: perunamuusia, paistettua lohta, salaattia jota maustaa voikukan nuput. Tämä kokeilu ei jää tähän. Horsmanversot maistuivat vähän pitkän parsan makuisilta. Ohjeita on yksinkertaistettu Aarre-lehden Villiruoka-artikkelista (Aarre 5/13).
 
 
 
Ensi viikolla olen taiteilemassa Ranuan opistolla koko arkisen viikon. Vaimoni lähtee mukaan. Sitten on juhannusviikko ja seuraavalla viikolla kesän kohokohta Suviseurat Pudasjärvellä.
 
Mansikan myyjäkin kyseli mahdollisuutta marjakuorman tuontiin viime vuoden tapaan - mikäli marjoja saadaan. Näin tämä upea kesä jatkuu.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti