tiistai 14. toukokuuta 2013

Opettelua tämä on koko blogin kanssa...meinaa väliin mennä hermot!


Otin pihaltamme vähän kuvia kännykällä ja talletin ne tänne koneelleni. No joo, minulla on toista viikkoa vanha tietokone - entinen alkoi kenkkuilemaan, oli tosin palvellut minua vähän vaille 10 vuotta. En löytä koneeltani vielä kovin hyvin kaikkea siellä olevaa - ja kuvani katosivat, tosin löysin ne lopulta.

 
 
Näin se kevät hiljalleen etenee. Ensin aukeavat idän sinililjat ja sitten krookukset. Kokeilin krookuksia tuohon tienpuolen ojan varteen, noin 40 x 40 cm ja 4-5 cm paksun nurmikaistaleen alle istuttaen sipulit. Niitä näyttää tulevan vielä 2 vuoden jälkeen.
 

 
 
Pari päivää sitten avautui myös yksi perinteisiä tulppaaneja. Näitä on joitakin penkissä ja ne ovat tulleet vaihtelevasti useamman vuoden ajan. Viime kesänä nostin "kaikki" sipulit tuosta etupuolen kukkapenkistä kukkimisen jälkeen, annoin niiden levätä kesän varastossa ja syksyllä istutin ne penkkiin uudelleen. Meillä on idän sinililja levinnyt eri puolille tonttia. Talon takana olevassa kukkapenkissä niitä on todella paljon ja omenapuiden alla myöskin.
 
Meidän omenapuista vanhimmat - Punakaneli ja Malus Ersta-koristeomenapuu - ovat olleet tontillamme jo lähes 30 vuotta. Ne ovat tuottaneet mahdottoman määrän omenia. Niistä tehtyä hilloa on meillä ympäri vuoden pakasteessa ja syömme sitä vaimoni kanssa lähes joka aamu pari lusikallista. Noin 15 - 20 vuotta vanha on myöskin Maikki, jonka omenat ovat pihamme parhaita, isoja, tummanpunaisia. Nyt Maikkimme taitaa elää viimeisiä vuosiaan. Parina kesänä sen painavia, suuria oksia on tuuli ja sade katkonut. Näin puussa on pahoja oksavikoja ja kaarnaa on lähtenyt laajasti pois. Nuorin omenapuumme on Kultainen kitaika. Se on ollut meillä 2 vuotta ja odotamme siitä tänä vuonna jo vähän satoa.
 
Tänä kesänä emme laita kasvihuoneeseen tomaatteja ja kurkkuja. Saimme viime vuonna sinne etanoita ja pidämme ainakin tämän vuoden väliä kasvihuoneelta. Siellä on nyt tosin ruusu elpymässä talven varastoinnista sekä viime vuotinen dahlia. Laitoin syksyllä dahlian juurakon kellariin kuivaan kutteriin ja se oli hyvä idea.
 
 
Olimme Annelin kanssa tänään jonkin aikaa pihan siistimistöissä. Kokosimme vähän roskakasoja kompostiin ja leikkasimme valkoisen syreenimme kuivia oksia sekä viimevuotisia kuivia kukkaterttuja.


 
Puutarhassa on keväällä runsaasti työtä. Omenapuut leikkasin jo lumien aikaan. Nyt ovat omenapuiden, herukkapensaiden ja ruusujen silmut siinä vaiheessa, että puut ja pensaat pitää varmaan ruiskuttaa (kevätruiskutteella) ehkä viikon lopulla tai ensi viikolla. Kuitenkin siten, ettei kimalaisia ja muita pölyttäjiä olisi vielä paljoa liikenteessä. Tyrnipehkot ovat talvehtineet myös hyvin. Laitoin viime keväänä Himalajan kärhöä meidän pation (pohjoispuolelle) sivuille ja olipa mukava tänään huomata, jotta muutama alku ainakin näyttäisi kasvavan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti