maanantai 24. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

 Jouluaattona 24.12.2018





Heräsimme kaikki kolme lähes yhtä aikaa. Siskoni ja minä olimme saaneet hengähtää koulun joululomaa jo muutamia päiviä, ja velipoika oleili vielä kotosalla. Vanhempamme tulla kolistelivat navetoilta. Kylmän ilman läikähdys sai meidät piiloutumaan vielä peittojen alle.

   ̵ Onkohan minulla kuusenhakukaveria tänä aamuna? Isä kysyy.
   ̵ Minä, minä, minä! Huusimme kaikki yhteen ääneen.
   Kiireellä säntäsimme ehtimään vaatteitamme, housuja, villasukkia, kenkiä, henkseleitä, vanttuita, villatakkeja ja karvahattuja. Ennätysnopeasti puimme ne päällemme.
   ̵ Lähdetään katsomaan, mitä sieltä löytyy, isä sanoo ja jatkaa: ̵ Äiti keittää sillä aikaa maitokeittoa.
   ̵ Jäätkö sinä Maria tänne äidille kaveriksi, kun pitää viedä ne matrassit ulos tyhjennystä varten. Laitetaan sitten aamupäivällä jo niihin uudet oljet? Ehtivät vähän lämmetä ennen iltaa.
   ̵ Minulle patjaan pitää tunkea täyteen olkia. On mukavaa mennä nukkumaan, kun ne rapisevat siinä alusraanun alla, Veljeni neuvoo.
   ̵ Mennäänkö me nyt sitten hakemaan sitä kuusta? Isä tuumii.
   Pukeuduttuamme suuntasimme lähimetsään. Loka ̵ marraskuulla sataneen lumen päälle saatiin uusi hentoinen valkea kerros jouluksi. Nietoksen vahvuus oli puoli metriä, joten metsässä liikkuminen oli lähinnä taapertamista. Löytyihän se kuusi lopulta. Se, joka miellytti ja näytti sopivalta Riihirannan pirttiin. Isä kopisteli siitä pois enimmät lumet ja katkaisi sen sitten juuresta. Veljeni kanssa auttelimme sen kotiin tuomisessa. Pihalla varistelimme enimmät lumet pois. Sitten kuusi oli valmis sisälle pirttiin. Ullakolta haettiin puinen kuusenjalka ja jäinen kuusi soviteltiin siihen pienen vuolemisen jälkeen.
   ̵ Annetaan sen vähän aikaa sulaa, ennen kuin siihen ripustetaan koristeet, äiti sanoo.
   ̵ Aamiainen odottaa, tulkaa syömään! Äiti sanoi hellan viereltä ja jatkoi: ̵ Tänään on niin monenlaista hommaa. Isä joutuu hakemaan heiniä. Me leivomme nisua ja keitämme siskon lähettämistä luumuista ja rusinoista soppaa. Lisäämme mustikkaa sekaan. Maku paranee. Äidin Amerikan ̵ sisko lähetti meille usein jouluksi pienen paketin. Isä on hakenut aitasta jäistä mullin lapaa ja aikoo tehdä aattoillan ruuaksi käristystä perunamuusin kaveriksi.
   Päivä kului verkkaisesti, vaikka töitä oli paljon. Pirtti tuoksui sulavalta joulukuuselta, joulunisuilta, käristykseltä ja jouluiselta kiisseliltä. Tuoksut tekivät joulun.
   ̵ Joko saamme koristella kuusen, kyselee siskoni ja jatkaa: - Laitoin jo päivällä pienten pottujen ympärille tinapaperia ja kiersin rautalangasta niihin kynttilöiden pitimet.
   ̵ Minä tein lippurivin. Ne ovat kaikki Suomen lippuja, mutta hyvän näköinen siitä lippurivistä tulee, kun se kierretään kuusen ympäri, veljeni kertoilee.
  – On se sievä koriste mullakin. Sain monenvärisiä kreppipapereita vanhaäidiltä. Leikkelin ne suikaleiksi jotka me äidin kanssa letitimme.
   Näin aloitettiin kuusen koristelu. Latvaan kiinnitettiin oljista tehty tähti. Koko syksyn olimme säästäneet vähäiset karamellipaperit, joita olimme saaneet. Käärimme niihin paperia sisään ja rullalankaa ripustamista varten.
   Äiti ja isä lähtivät navetoille lehmiä hoitamaan ja lypsämään. Isä kävi välillä lämmittämässä saunaa. Kun se oli hänen mielestään riittävän lämmin, veimme vesikelkalla kaksi saavillista vettä saunalle, kylmää ja lämmintä. Uusi vasta oli hautumassa kiulussa. Lauteille oli nostettu manillasäkki. Siinä luki isoin kirjaimin COFFEE. Kun arjen askareet oli saatu tehtyä, lähdimme saunaan. Laitoimme flanelliset alusvaatteet seinillä oleviin koukkuihin ja nauloihin. Yritimme kovasti varoa etteivät ne nokeentuisi. Sauna oli sisäänlämpiävä. Valoksi otimme vähäisesti valaisevan myrskylyhdyn, joka nostettiin saunan sisäpuolella, ulko-oven vierelle. Pakkashuurua tuli saunaan joka kerta, kun oven avasi.
   ̵ Nyt löylyä, täällähän paleltuu, isä sanoi lauteilta. Hänellä oli vilttihattu päässä ja vasta kädessä. Kun löylyä sihahti, alkoi vastominen. Kuuma ilma levisi aivan löylyn lyöjän luo. Joulusauna oli aina kuuma. Sinne oli hyvä jättää syksyn maiset vaivat. Hirren pätkät istuimina pestiin iho tarkoin puhtaaksi pesuvateihin kaadetuista sopivan lämpimistä vesistä. 
    Herkästi olisi voinut ajatella tonttujen hipsimistä saunan ja ulkoilman hämyssä. Me kylpijät hipsimme paljain varpain pirttiin ja melkoisen nopeasti. Pirtissä jalkapohjia kyllä vähän aikaa kipristeli.
    Puhtaat vaatteet päällä, jouluntuoksuisessa pirtissä odotettiin, milloin joulupukki tulee. Pienen koputtelun jälkeen hän saapuikin. Me siskoni kanssa mietittiin, kukahan naapureista se pukki nyt onkaan, mutta velipoika eli vielä joulusatuaan. Pukki toi jokaiselle oman pussin, jossa oli melkein lämmin pulla ̵ ukko, rusinoista silmät, suu ja napit. Muutama karkki ja omena olivat pussissa mukana. Siskoni sai nuken, jolla oli aivan oikean näköinen pää. Minä sain uudet tervantuoksuiset sukset ja velipojalle pukki toi pienen vesikelkan.
   Katselimme joulukuustamme, jossa paloi oikeat kynttilät ja nautimme joulukäristystä ja riisipuuroa sopan kanssa. Voita ruisleivän päällä ja hyvää kotoista maitoa. Joulukahvit saivat makoisan nisun rinnalle vielä tortun ja piparin ja joskus, mutta harvoin saimme jouluna leipäjuustoa. Ruuan ja kahvin jälkeen leikimme vielä tikkujen ottamista tulitikkukasasta tai joitain muita leikkejä. Tuvassa oli mahtavan lämmin joulurauha. Pakkanen oli ulkona kiristynyt ja teki jo jääkukkasia ikkunoiden alareunaan. Tähdet loistivat taivaalla ja äiti kertoili meille ensimmäisen joulun sanomaa jouluevankeliumista. Siihen, tuoreelta oljelta tuoksuvalle vuoteelle oli mukavaa väsyneen nukahtaa. Revontulet leimahtelivat taivaalla kilpaa tähtien kanssa. Pakkanen paukahteli nurkissa. Jokivarren mökissä oli koittanut jouluyö.





Joulukalenterin viimeinen päivä koitti. Päivittäin olen ajatellut tätä hupsuuttani! Enimmäkseen näissä kalenteripäivissä olevat asiat ovat omasta päästäni; mieluisista muistoista ja todellisista tapahtumista. Muutamia asioita olen etsinyt Wikipediasta. Jotkut kirjoitukset ovat aikaisemmin koneelle tehtyjä - olen niitä yrittänyt vähän tuunata. Rauhaisaa joulua ja uuden vuoden odotusta kaikille teille tätä lukeneille. Sain isänpäiväksi oivan lahjuksen: Pappa parkissa...sinne kuusen taakse Pappa nyt hipsii!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti