sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Sunnuntai 23.12.2018

Usko, toivo ja rakkaus; 2012

Hoosianna!

Adventista se avautuu, musiikin tie jouluun. Hoosianna – virttä veisataan ensimmäisenä adventtina. Sen sanat siirtävät meidät pyhä pyhältä kohden Jeesuksen syntymää ja joulua, Davidin pojan syntymistä. Hebreankielessä hoosianna tarkoittaa ”auta, pelasta”.




Musikka unelmoi

Marras- joulukuulla heräämme tietoisesti joulumusiikkiin.

Kun asioimme kaupoissa noihin aikoihin, oivallamme ensimmäiset kaiuttimista kuuluvat joulusävelet. Kilisee, kilisee kulkunen, Varpunen pienoinen, Joulupuu on rakennettu, Valkea joulu ehtivät kuulua jopa korviimme väsymiseen asti ennen joulua. Usein materian ympäröimä ihminen kuuntelee "toisella korvalla" kevyempää musiikkia. Kirkoissa, konserteissa musiikki usein on vakavampaa, klassista. 

Välähdyksiä; Suomi 100 v



On sävelletty runsaasti Suomenkielistä joulumusiikkia. Maapallon eri puolilta, ns. hittisäveliksi muotoutuneet joululaulut ovat levinneet kautta koko joulua viettävän maailman.

 En etsi valtaa loistoa.. (Sibelius), Arkihuolesi kaikki heitä..(Madetoja) ja Hannikaisen Joulupukki, joulupukki.. sisäistävät mieliimme kotimaista, joulutunnelmaa. Nämä eivät (ehkä) jätä ketään kylmäksi!








Yksi päivä jouluun on! Sukkulointia sinne ja tänne, sitä on riittänyt. Tavat vaihtelevat perheittäin. Nuoremmilla voi olla ideana kuluttaa mahdollisimman vähän ja monilla vanhemmilla ei ole tarvetta eikä mahdollisuutta kulutusjuhlaan. 

Tänään on muistettava viimeistään ottaa kinkku sulamaan. Ruokaa (useimmilla, ei kaikilla) pursuva jääkaappi on tarkistettava, puuttuuko jotain?Tänään on sunnuntai, kaupat ovat avoinna. Viimeiset tosisurffaajat siellä sinkoilevat hyllyltä toiselle täysinäisiä kärryjä raahaten. 

Entäpä, jos osaisimme relata, pakittaa, ottaa rennosti? Istutaan alas. Mitä me vielä tarvitsemme? Rauhoittumista? Joulun sanoman pohtimista? Vapahtajamme syntymä on lähellä! "Lapsi on meille annettu.." sanoman vastaanottamisen sisäistämistä. 

Huomenna on jouluaatto?






  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti