Joulukalenteri
Lauantai 22.12.2018
Punainen, vihreä, kulta, valkoinen, hopea? Niitä käytetään runsain mitoin joulun väreinä. Katsoessamme luonnon värejä kaamosaikaan - löydämme kaikki nuo värit maisemasta.
Lapset ja lapsenmieliset! Heille joulu on mahdollisuutta olla lähellä luontoa. Näissäkin lumiukoissa voisi olla ikärajoitus Ei alle 5 vuotiaille!
Pyhä perhe, seimi!
Ensimmäisiä joulukuvissa on usein ollut Maria, Jeesuslapsi ja Josef.
Lukuisat alttaritaulut kuvaavat pyhää perhettä ja heidän lapsensa syntymää Beetlehemissä, tallin oljille. Suuri tähti ja enkeljoukko
taivaalla ilmoitti Jeesuksen syntymäpaikan kedon paimenille. Nämä
lähtivät katsomaan ihmettä. Suomalaisissa kodeissa ei seimi ole saanut
samanlaista jalansijaa kuin katolisissa maissa.
Meistä useimmat ovat nähneet oljesta tehtyjä joulun
koristeita. Kotini ensimmäinen latvatähti oli oljista sidottu.
Se liitettiin kuusen latvaan rautalangalla. Lähes joka kodissa oli himmeleitä. Niitä oli monen kokoisia. Himmelit vaativat suurta taitavuutta ja kokemusta. Hauraat oljet, oikeaan aikaan kerätyt ja kuivatetut, olivat taidon lisäksi tärkeitä elementtejä hyvään lopputulokseen yrittäessa.
Lähes jokaisen suomalaisen tupaan on tapana hankkia joulukuusi. Jos ei voi tuoda kuusta sisälle, asetettiin se näkyvälle paikalle ulos tai parvekkeelle. Porraspieliin tuotiin maalaistaloissa kuusenoksia. Havuista kierretty kranssi on kaunis ovikoriste. Aluksi se oli yksinkertainen oksakierre, myöhemmin siihen on lisätty rusetteja
ja erilaisia koristeita.
Vanhimpia kuusen koriteita ovat olleet Suomenlipuilla varustettu nauha. Sähkökynttilät ovat korvannet elävät kynttilät. Kullan väriset koristenauhat, pallot, lumenkorvikkeet ja riippuvat kimallenauhat näkyvät nykyisissä kuusissamme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti