sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Sunnuntai 16.12.2018


Tämän päivän joulukalenterin idea kehkeytyi kotikutoisesta villapaidasta. Joulupukin pajassa silloinkin ahkeroivat tontut. Tuotteet olivat sitä oikeaa lähituotetta. Pajassa käytettävät sukkapuikot olivat tehdyt muualla - ei ehkä Kiinassa asti. 

   Odotettiin pukin tietävän, jotta tarvitsen uuden villapaidan, tai lapaset (vanttuut), hanskat, ykspohjakengät? Samana jouluna ei kaikkea voinut saada. 
   Näiden kotona tehtyjen vaatteiden ja kenkien tie oli pitkä vielä II maailmansodan jälkeen. Villaa varten tarvittiin lampaita. Kodissamme oli pieni lammaskatras. Talvet ne asustivat navetassa, mutta kesäksi ne päästettiin jokivarren laitumelle vapaaksi. Koko kyläkunnan lampaat kerättiin laumaan ja ne ajettiin hiljakseen kahden, kolmen kilometrin etäisyydelle taloista. Sieltä ne hankkivat omat eväänsä ja kasvattivat karitsansa. Hyvin harvoin katraasta katosi yksilöitä. Syksyllä lampaat haettiin kotinavettaan. Emännät tunnistivat omansa. Syksyllä suoritettiin lampaiden villojen  keritseminen. Ne paketoitiin ja lähetettiin kehräämöihin. Sieltä ne saatiin postipaketissa joko hahtuvina tai valmiina lankana. Aikaisemmin tämäkin vaihe oli tehty kotona. 
   Saatuaan lankapaketin alkoivat emännät, mummit, tädit ja piiat kutomaan tuotteita, mitä kulloinkin tarvittaisiin. (Yläkuva) Ylläni kuvassa oleva villapaita on kudottu koneella. Näitä oli joissakin taloissa. Toiset tekivät koneillaan pääosin tilaustöitä. Villapaitani valkea lanka on ilmeisesti kotini lampaiden villasta saatua tuotetta, mutta raidoissa oleva lienee ostettua lankaa.

 Äitini synnynkodin ja naapurin naisväki on saanut palttoot päälleen. Villa on näissäkin tuotteissa ollut alkuraaka-aine. Kehräämöt olivat kehränneet monenlaisia vahvuuksia langoista. Näissä takeissa on käytetty ohkaista lankaa. Niistä on kudottu väävispuilla ohutta kangasta ja siitä mestarityönä tehty takit. Naisilla on näkyvissä yllään kaikki kotitekoista. Kengät, pitkät villasukat, sukset, kepit, käsineet ja huivi.

Pöllien parkkaajat tauolla. Heidänkin yllään olevista vaatteista suurin osa on kotitekoisia. Jaloissa olevat kumiteräsaappaat ovat poikkeus. Kotoisesta, muokatusta nahasta olivat suutarit liittäneet varret kumiteriin, joita sai kaupoista.

Syyskaudella alettiin miettimään, kenen villapaita on jo niin kulunut, jotta sellainen voitaisiin liittää Joulupukin toivelistaan. Näin villapaidat, lapaset ja sormikkaat löysivät omistajansa jouluaattona pukin kontin paketista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti