maanantai 17. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Maanantai 17.12.2018


Eilen sain tehtyä pitkästä aikaa tyypillistä pudasjärvistä ruokaa, perunamuusia ja mustikkasoppaa. Olipa tosi maukasta. Nykyaikana tämä raaka-aineiltaan on samaa kuin maito- (erilaisin maustein) kiisseli. Muusissa on vain ripaus maitoa. Tämän päivän kalenterissa kerron nuoren perheemme joulumatkasta mummolaan.



Sydän kallellaan ja pamppaillen käynnistin autoni. Vaimoni istui totisen oloisena vieressäni, jalkojen välissä pussukoita ja kasseja. Takapenkillä ja perätilassa odotettiin kärsimättömästi liikkeelle lähtöä. Tuntui hyvältä päästä syntymäkotiini jouluksi. Äitikin on jo vanhanpuoleinen. Hän odottaa meitä hartaasti. Monet kerrat kyselen auton kaartaessa pihasta pois, jotta onkohan kaikki tarvittava mukana. Auto pullistelee ulospäin. Pohjois-Karjalan kotimme tyhjeni joulun ajaksi. Lapset kitisevät:  ̵ Minä en sovi tänne, kun tuo on niin leveä. Tuumin, ei kun menoksi. Ajattelen, tankki on täynnä polttoainetta. Sillä pääsee pitkälle. Pakkanen on äitynyt kireäksi. Yli -20 C- astetta mittari näytti. Tiellä on hyvä pito ja se on aurattu hyvin ajettavaksi. Tällä joulukuulla on satanut paljon lunta. Puolen metrin aurausvallit ovat tien varrella.
   Viimeinen viikko on ollut hirveätä tohakkaa. Vaimo on huolehtinut vaatteiden kasaamisen. Kuusi lastamme, me aikuiset päälle, tuhraamme vaatetta viikon ajalla melkoisen kasan. Joululahjoja on hankittu ja piiloteltu sinne tänne. Menomatkalle hankittiin vähän karamelliä. Viiden, kuuden tunnin matkalle tarvitaan kasa voileipiä, juomia, kahvipullo ja astioita, joista juomat nautitaan. Lapsetkin ovat innoissaan keräilleet reissussa tarvittavia vaatteita, ja vaimo on niitä melkein sitä mukaa vähennellyt…kun silmä välttää! Minulla oli viimeiseen päivään asti tosi paljon työkiireitä joten minun apuni on ollut sangen vähäistä.
   - Minulla on nälkä, anna leipää! Kuuluu noin tunnin kuluttua lähdöstä selvä kommentti takapenkiltä. Tätä toivovat toisetkin lapset.
   - Tuo pieree! - Iteppähän pieret!
Kaikki saavat leivän ja juotavaa. Etupenkkiläiset saavat myös kahvia.  ̵ Paljonko kello on? Kohta tulee Noita Nokinenä. ̵ Vielä ehditään kuuntelemaan joitakin joululauluja ennen Nokinenää, tiedottelen matkalaisille. Kaamosajan aurinko vähän näyttäytyy päiväsaikaan ja on tosi kirkasta. Puhdas, valkea lumi, lumiset havupuut ja kuuraiset koivut luovat upean ajotunnelman. Matkan varrella usein mietin, mitä sitten jos auto tekee tenän. Ei kestä juuri ajatella. Nokinenän kuuntelun aikana ehdimme ajaa rapiat sata kilometriä, Oulujärven korkeudella.
   Vaimoni istuu jo rentona autossa, kun kuunnellaan radiota. Vatsatkin ovat saaneet vähän ravintoa.  ̵ Nyt siellä mummi pesee taloa puhtaaksi vai paistaako pipareita? Kuuluu viereltäni.  ̵ Minua pissittää!, Kuuluu useasta suusta takaapäin. ̵ Ajetaan vielä vähän matkaa, älkää ajatelko koko asiaa, tuumin. Jonkun ajan päästä on pysähdyttävä P-paikalle. Pakkanen on kiristynyt ja lapset toimittavat asiansa ripeästi ja palaavat pian auton lämpöön.
   Ilta alkaa jo hämärtyä kun ajelemme viimeiset kilometrit kotiin menevää tietä. Kerron siinä lapsillemme; - Tuossa asuu meidän yhteisiä sukulaisia. Tässä on paikka, johon tuolta yläpuolen vaaran lähteestä valuu vettä talvellakin tielle ja tekee siihen polannetta. Tuossa koulussa olen käynyt kansakoulun. Kylän osuuskauppa on hetimiten ja siinä kököttää minun mummola. Luettelen talojen ja niiden omistajien nimiä. Nyt laskeudutaan joelle, jota myöten ajamme toiselle puolen jokea. Pian olemmekin mummolan pihassa.
   - Pääsitte perille, vaikka on näin pakkanen, äitini lausahtaa! Hän halaa herkästi jokaista ja kehottaa menemään pian pirtin lämpöön. Tupa tuoksuu kodilta; ruualta, uunin lämmöltä, nurkassa seisovan kuusen tuoksulta ja tietenkin pipareilta. Matkan väsymyskin painuu unholaan kun pääsemme ruokapöytään nauttimaan mummon antimista. Kahvi tuoksuu hellalta. Ulkona pakkanen kiristyy. Laskevan ilta-auringon oranssinpunaiset säteet tuovat onnellisuuden tunteen meille kaikille. Täällä meidän on hyvä ottaa joulu vastaan. Täällä voimme rauhoittua, saamme nauttia ulkoilman kirpeydestä, paketoida loput paketit ja laittaa lapsille muistorikas joulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti