lauantai 15. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Lauantai 15.12.2018



Onko joulu vain lasten juhlaa? Näin voitanee sanoa. Lapset näkevät ikkunoiden takana, metsien ja rakennusten varjoissa, tallien nurkilla, unien kulmilla vilahtelevia tonttulakkeja. Joulupukille kirjoitetut kirjeet katoavat salaperäisesti. Kuka muu niitä kiertää kokoamassa ja vie joulupukille, kuin tontut?

   Lapsuuteni koululla harjoiteltiin hartaasti koko kylän yhteistä joulujuhlaa. Vanhempi opettajarouva takoi varmalla tempolla kuluneesta harmoonista sävelmää: "Sinivuorten yö.." Jos oli lauhempi sää, voitiin riisuutua sukkasilleen, ja hipsimiseen tuli oikea sävy. Sanat opeteltiin ulkoa ja kas kummaa, ne muistuvat mieleen kymmenien vuosien takaa. Tosin säveltä ja sanoja on vuosi vuodelta kertailtu. Laulun leikkimisen ja opettelun lomaan askarreltiin tonttulakit. Ne leikattiin ja liimattiin punaisesta kreppipaperista. Ylimmäksi kehiteltiin samaisesta paperista tupsu. Leikkiessä nuo lakit kyllä usein leijailivat lattialle. Kun juhlassa puettiin ylle harmaa villapaita (tikkuri, kuten meillä sitä sanottiin) ja asetettiin päähän punainen tonttulakki, jokainen tonttu oli täydellinen "Sinivuorten yön"- airut.

Perheiden vanhemmat tekivät monille lapsille karhunpalveluksen, kun leikkimielisesti heitä tontuilla pelotettelivat. Monissa kodeissa aattoiltana pukin koputtaessa oveen, lapsi parahti itkemään. Sitä edesauttoivat myös rumat, kotona tehdyt naamarit. Niitä askarreltiin kaikissa kodeissa. Muistoni yltävät sodan jälkeiseen aikaan kodissani, kun teimme naamareita. Etsittiin vähän taipuvaa pahvia. Siihen leikattiin silmän ja suun reiät. Nenän kohdalla pahviin tehtiin viillot alaspäin ja nenän kokoinen alue  nostettiin vähän koholleen. Kulmakarvat ja parta saattoivat olla liimalla kiinnitettyä naavaa, myöhemmin  pumpulia. Aikanaan markkinamiehet oivalsivat markkinaraon pukinnaamarien osalta ja aloittivat niiden teollisen valmistuksen.

   Tontut, niistä kertominen, tonttuleikit olivat merkkinä joulun lähestymisestä, Joulukorttien koteihin saapuminen ja ensimmäisten piparitaikinoiden paistaminen tietää, jotta meillä on pian joulu. 

       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti