perjantai 14. joulukuuta 2018

Joulukalenteri

Perjantai 14.12.2018


"Joulu on viikon päässä! Meillä on siivottavana kaikki paikat ja mitään ei ole vielä leivottu". Nämä olivat tuttuja tarinoita lähes jokaisen perheen aamukahvipöydissä käydyissä keskusteluissa. Ainakin se oli varmin tapa laukaista miespuolisten aivot lamasta, Nyt löytyi kesken jääneitä töitä, uusia töitä! Töitä pilvin pimein. 
   Kuva tuossa yllä on monilta osiltaan samanlainen, kuin  lapsuutemme pirtit olivat. Hämärän pimeitä. Räsymatot lattioilla. Uunilämmitys. Sisähalkovarasto joko uunin kupeella. päällä tai uuniin tehdyssä halkovarastossa. Hevosen valjaat tuvan ulko-oven viereisessä, usein puusta tehdyssä naulakossa. Lattioissa leveät, maalatut lankut. Rukki yhdessä nurkassa, orsien päällä leivinlautoja ja ruisreiskäleipien kuivatusorsi, kirnu ja separaattori keittiön liepeillä. Joillakin seinustoilla naulakot kaudelle sopiville vaatteille.
   Näitä muistellessa en ihmettele siivousten tarpeellisuutta. Tavaraa tuotiin sisään ja vietiin ulos. Navetta- ja tallikäyntien jälkeen tupaan tuppasi siirtymään heinän- ja oljenkorsien tähteitä ja jauhon pölyä. Vesisankoista tapasi loiskahdella vettä. 
   "Siihen aikaan, kun isä osti lampun..", oli tapana erotella naisten- ja miesten työt. Käytännön rajana oli usein ruumiillisen työn raskaus, mutta ei aina. Joka kylällä oli niitä "laiskanpulskeita jullii". 
   Joulusiivous! Se herkisti. Tomerat emännät selvisivät yleensä parhaiten. Jos miesväki oli toistaitoista, oli parempi, kun ne ikäänkuin katosivat omille töilleen. Joskus heidätkin saatiin kantamaan sitä ja tätä ulos ja sisään. Hakemaan tarpeeksi pitkän varren päähän ripsomishavujen oksat, joskus jopa ripsomaan katot. Ensin talosta irtain tavara muualle, ulos, aittoihin, toisiin huoneisiin ja sitten lähdettiin kuuraamaan taloa katosta seinien kautta lattiaan asti. Joskus saatiin kuurausapua naapureista. 
   Kun ripsomiset, seinähirsien välien puhdistukset, jopa pesut, ikkunoiden, pöytien, penkkien, uunin päällysten ja viimeksi lattioiden pesut oli saatu suoritettua, voitiin jo juoda kuurauskahvit. Nautittiin puhtauden tuoksusta. Lattian kuivuttua haettiin matot sisällä. Ja porstuan eteen haettiin uudet havut, joihin jokaisen, lapsien ja sen kuurausta vieroksuvan ukonkin oli sitten puhdistettava kenkänsä.
   Kun kaikki huoneet oli puhdistettu, verhot vaihdettu, voitiin alkaa odotella uutta ryntäystä, leipomista ja jouluruokien tekemistä. Kohtsilleen miespuoli ajettiin hakemaan joulukuusta tai -kuusia lähimetsästä. Sopivan kokoisen, näköisen ja pituisen löytäminen vei aina oman aikansa. Taitava emäntä osasi löytää helposti jotain virhettä jo pihalle tuoduista ehdokkaista. Oliko miespuolisen rankaisukin joskus lähellä näissä asioissa. 
   Näiden kuuraus- ja siistimishommien aikana vierähti usein monia pimeitä päiviä. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä puhtauden tuoksusta, joka huoneisiin levisi. Joulu sai tulla.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti