lauantai 1. joulukuuta 2018

Joulukalenteri vuonna 2018


Lauantaina 1.12.


Voisimme aloittaa tästä!
Tässä kalenterissa ei soi, eikä välky - kuten monien pihojen, kauppojen, talojen, parvekkeiden, ikkunoiden, pihapuiden edustoille viritetyissä jouluvaloissa. Tämän, kuiden vaihteen suhteen näin voisi kyllä olla - on niin mahdottoman pimeää. 

Joulukalenterini on muistojen tulvaa!

Olen nuorukaiseksi varttumassa. Nykyisin käytettäisiin sanaa, teini. On ollut todella kovia pakkasia, vuosia, vuosia sitten. Elämä jokivarrella on sujunut verkkaiseen tahtiin. Luntakin, mitä lie puolisen metriä. Talosta kaivolle, navettaan, talliin, saunalle on lakaistu varpuluudalla polut. Piha-alueelle on lakaistu vähän enemmän käveltävää aluetta. Sen reunojen kinoksille on pistetty sukset ja suksikepit pystyyn. Tukeva varsiluuta on ovenpielessä. Ladon nurkan vierustalla Tessu makoilee heinäkasan päällä.
   - Menetkö hakkaamaan kaivon kannelta ja navettakynästä vähän jäätä pois? Isäni toteaa käskynsä vähäeleisesti ja jatkaa, vinttaa sitten vettä navettaan.
   Puen lämpöistä päälleni, villasukat ykspohjaisten sisään, otan kintaat käteen. Kirves odottaa hevosen valjaiden vierellä seinustalla, omassa hahlossaan. Asettelen turkislakin päähäni ja sidon tarkoin sen nauhat kiinni. Rohkeasti vain pakkaseen, kaivon kannella. Se on aivan ylistynyt jääkanneksi. Naputtelen kirveellä siitä enimmät jäät pois melkein kanteen asti. Siinä on helpompi seistä, kun vintataan vettä. Kaivolta navettaan on rakennettu laudoista kujanne, kynä. Siinä on pohjalauta ja sivulaudat ja se on tuettu niin, jotta vesi virtaa navetan seinässä olevan luukun kautta suoraan navettapataan. Pakkasilla siihen jäätyy vettä niin. että ellei sitä keskialueelta vähän naputella pois, vesikouru jäätyy kokonaan umpeen. Kun vettä aletaan sitä myöten saattelemaan navettapataan, pitää ottaa seinäluukun luona oleva heinäsäkki pois - se on ollut tukkeena kylmää vastaan. 
Tein kynän puhdistuksen jokseenkin hyvin. Aukaisin kaivon kannen ja laskin sankon veteen, vinttasin täyttyneen sankon ylös, nostin sen vesikourun ylle ja kaadoin veden hiljalleen kouruun. Kohtalaisen hyvin vesi lirittelikin navettapataa kohden.
   - Jäät on hakattu ja pata täynnä vettä, totesin isälleni, palattuani kaivolta.

Tässä tämän päivän joulukalenteri!    



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti