sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Huvipuisto oraville

Joulukalenteri

Teksti Paavo Niskasaari, kuvat lapsenlapset ja suku


Taivas oli kirkas ja kuulas. Aamunpunainen loimotus enteili auringonnousua. Pilvenhattaraakaan ei näkynyt. Törmän puut seisoivat ylvään suorina. Ei tuullut yhtään. Uuden lumen valoisuus tuli esille paremmin ennen auringonnousua. Näin alkoi sunnuntaiaamun vietto Puttaalan puhtoisessa mökissä. Se oli totta, kun heillä oli lauantaisin totuttu puhdistamaan talo perin pohjin. Matotkin olivat saaneet ulkoraikkautta ja sievää tamppausta. Olli – isä oli huolehtinut Heilin ravinnosta ja siisteydestä. Nyt Heili piehtaroi uudessa lumessa nautinnollisesti. Lintulaudalle vietiin uusia siemeniä ja pähkinöitä.
   Mitähän sitä tuonne oravien pesään kuuluu, Olli pohti. Näytti siltä, jotta äiti – orava olisi ollut tukevoitumaan päin. Olikohan uusi poikue siellä kasvamassa. Ihme ja kumma, jouluvalo siellä vilkutteli? Ei edes patteri ollut loppunut, ja miten kummassa ne raahasivat tuon valon sinne!
   Tuvassakin istuttiin mietteliäinä.
   - Eikö nyt ole toinen adventtisunnuntai? Saanko etsiä kynttilän ja sytyttää sen tuon ensimmäisen viereen? Liina touhusi.
   - Saat tietenkin, äiti vastasi. Avaan pian radioin, kun sieltä kuuluu Jumalanpalvelus ja ehkä kuulemme myös jouluisia lauluja, hän jatkoi.
   Puttaalassa oli sunnuntaiaamuisin usein riisipuuroa tarjolla. Jouluksi sen kaveriksi keitettiin sekahedelmä- tai luumukiisseliä. Muulloin lapset halusivat puuron keskelle voisilmän ja päälle sitten sokeria ja kanelia.
   - Olen miettinyt näiden oravien elämää? Toivo alkoi ja jatkoi: - Aika yksitoikkoista se on. Voitaisiinko me kehitellä heille jotain virikkeitä?
   - Joo, joo. Hyppiä vaan puusta puuhun päivät pitkät? Aksu jatkoi.
   - Mutta ei niillä ole kyläkauppaa, josta voisi ostaa ruokaa – siemeniä, käpyjä, vaatteita, kirjoja? Liina – tyttönen toi esille näkemyksensä.
   - No höhlä, eihän niiden tarvitse ostaa vaatteita, niillähän on turkki. Ja ruokaa on metsät täynnä, eikä ne osaa lukea. Toivo ilmoitti.
   - Isihän vie niille ruokaa? Liina tokaisi.
   - Niitä on vain muutamia oravia, jotka saavat meiltä ruokaa. Suurin osa elää metsissä ja niillä on siellä myöskin vihollisia, isä, eikö olekin? Aksu kysyi.
   Näin pohdittiin oravien elämää mökin tuvassa. Ajatus virikkeistä sai innostusta. Katsottiin netistä oravien laitteita. Kovin vähän siellä niitä oli.
   - Meidän naapurissa oli joskus orava pirtissä. sille oli ripustettu omatekoinen pyörä kattohirteen. Naapurin isäntä kertoi heidän oravansa pyörittäneen sitä jaloillaan pitkiä aikoja, joskus oikein hurjasti, Olli muisteli. Itse en ole sitä nähnyt, mutta sellaisen me voisimme tuonne ulos tehdä. Kait me saataisiin jonkinmoinen riippusilta tuonne kellarin katon ja lähimmän ison koivun välille? Näkisimme, alkaisivatko oravat sitä yhtään käyttämään.

   - Oih, voih, oravaäiti Selma vaikeroi.
   - Mikä sinulla nyt on? Olli – isä kysyi.
   - On semmoiset tuntemukset, jotta nyt ne tulee! Voisitko sinä mennä hakemaan kätilöorava Miinan? Selma sanoi miehelleen.
   Olli otti pitkiä loikkia puusta puuhun, kun meni hakemaan Miinaa. Tämän pesä oli lähellä Tumppuniemen kuusikkoa. Ollin piti oikein huhuilla siellä, jotta löytäisi Miinan. Yhdessä he palailivat Isokuusen pesälle. He ehtivät sinne juuri, kun Selman ensimmäinen vauvaorava syntyi. Vanhemmat lapset, Mille ja Mosse odottivat jännittyneinä pesän ulkopuolella. Heidän mielestään jouluvalot vilkkuivat voimakkaammin, kuin koskaan ennen. Iltapäivän ollessa jo pitkällä, tuli Olli – isä sanomaan odottaville, mitä kuului.
   - Nyt teille on syntynyt 2 siskoa ja 1 velipoika ja äitinne voi hyvin. Saatte tulla vauvoja kohta katsomaan, kun Miina – kätilö lähtee kotiinsa. Voisitko sinä Mosse lähteä häntä saattamaan kotiinsa, kun iltakin on näin pitkällä. Syökää tuossa ulko – oksalla muutamia siemeniä ja pähkinöitä, joita olen sinne majan taa piilottanut. Antakaa Miinalle myös!
   - Kiitos isä, kun tulit kertomaan hyviä uutisia. Mille henkäisi.
   - Minä voin lähteä Miinaa saattamaan. Isä, olisiko sinne Tumppuniemeen helpompi mennä noiden pienempien puiden kautta? Mosse uteli.

   Puttaalaan saapui sunnuntai – ilta. Päivä oli mennyt aivan huomaamatta. Toivo ihmetteli tuvassa:
   - Missä ne oravatkin ovat. En ole nähnyt niitä ruokailemassa. Tuolla, niiden pesällä näyttäisi kyllä koko päivän liikkuvan muutakin, kuin nuo jouluvalot. Onkohan siellä joku sairaana?
   Pimeä laskeutui nopsasti kun taivas meni pilveen. Sitten alkoi tuulla. Se toi mukanaan suuria lumihiutaleita. Valkoista joulua kohden mentiin varmemmin ja varmemmin.
   - Viimeiset kouluviikot ennen joulua alkavat, Toivo kehaisi.
   - Niin, ja silloin alkavat tontut kuljeskella ja katsella, onko lapset kiltteinä, Liina unisena pohti.
   - Huomenna kyllä kirjoitan joulupukille, mitä lahjoja toivon, Aksu, melkein jo nukkuvana tuhisi.

Luna

Luna

Rilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti