tiistai 3. joulukuuta 2019

Joulukalenteri

Paavo Niskasaari, teksti , kuvat lapset ja suku

Tiistai 3.12.2019

Hulinaa Puttaalassa ja Isokuusessa
   - Aamunkirkas ja niin poispäin, Olli totesi.
   - Niinpä! Kumman vuoro keittää kahvi ja puuro? Taava kyselee.
   - Jos nyt minä!
   Makuukamarin ovi leuhahtaa auki, ja sieltä tulevat lapset kiihtyneinä.
   - Heili ei ole tarhassa, ja sen tallin ovi on auki, lapset kiljuvat yhtä aikaa.
   - Taasko se mokoma on karkuteillä, Olli – isä toteaa ja jatkaa: – Syödään kuitenkin puuro ensin ja ryypätään kahvit päälle, lähdetään sitten Heiliä etsimään.
   Kaikki yrittävät syödä nopeasti puuronsa, etsivät vaatteensa ja sitten ulos.
   - Odottakaa, ei mennä kaikki samaan suuntaan. Jospa me Toivon kanssa mennään tuonne kauimmaisen pellon luota katselemaan. Menkää te tuonne lähinavetoiden ja latojen luo. Heili saattaa olla melkoisen huomaamaton ja makoilla maha täynnä jonkun kumpareen takana.

Oravien kodossa oli myös heräilty ja nautittu jo aamuateria. Kuusikodista näkyi hyvin läheisen mökin piha – alue. Siellä oli selvästi jotakin tapahtunut, kun kaikki katselivat ympäriinsä ja olivat selvästi rauhattoman näköisiä.
   - Mitähän siellä on tapahtunut? Olli – isä pohti. Menetkö Mosse käymään tuolla mökin pihalla ja kuulostele, mikä hätä heillä on.
   - Minä menen, mutta melkein arvaan jo, mikä on vialla. Mosse sanoi. Katsokaa tuonne tallirakennuksen luo, siellä on ovi auki ja missä on Heili?
   - Niin taitaa olla. Käy nyt kuitenkin kuulemassa tietoja.
   Mille oravatyttö oli kiivennyt isän ja velipojan keskustelun aikana kotikuusen ylimmille oksille. Sieltä oli hyvä katselle laajemmalle alueelle kylälle. Vähän aikaa katseltuaan, hän lähtee kiireesti hypellen alaspäin, kertomaan havaintojaan.
   - Kuuletteko, niiltä on karannut myös Tessu. Sillä on vitja perässään. Heili on lähtenyt sen perään. Näyttää siltä, että Tessu on kääriytynyt vitjastaan pajupuskaan kiinni. Siellä se makoilee aivan rauhassa puskan takana ja Heili makaa sen vieressä. Nehän ovat tosi hyviä kavereita. Mille paahtaa tulemaan.
   - Miten me voitaisiin ilmaista tuo asia Puttaalan väelle? Olli – isä innostuu.
   - Minä tiedän, juoksen sinne heidän luokseen ja yritän neuvoa heitä, Mosse kehuu.

Olli ja Toivo ovat kävelleet melkoisen matkan peräpeltoja kohden. Sitten he näkevät oravan lähestyvän heitä. Se pysähtyy heidän etupuolelleen, istahtaa ja lähtee sitten lähes suoraan vasemmalle, pysähtyy ja katsoo mökin miehiä. Lähtee taas samaan suuntaan jatkamaan matkaa.
   - Mitähän se tuo orava oikein meinaa? Näyttää vähän siltä, jotta se tietää, missä Heili on? Ihme orava! Olli hämmästelee.
   - Katso nyt, kun lähdimme sen perään, se ei enää pysähtele! Toivokin hämmästelee.
   Eikä kulu kovin kauaakaan, kun Tessun haukku kuuluu ja Heili nousee ylös makuuksiltaan. Näin kadonneet löydettiin ja vietiin kotiin. Usein siellä puhuttiin ihmeellisestä oravan ohjauksesta.

Alina


Saima

Luna

1 kommentti: