torstai 19. joulukuuta 2019

Mökillä potilaita ja vieraita

Joulukalenteri

Teksti Paavo Niskasaari, kuvat lapsenlapset ja suku
Torstai 19.12.2019

   - Oli se varsinainen yö! Hoh hoijaa, Taava – äiti haukotteli ja venytteli.
   - Niinpä vain. Aksu nukkuu nyt tuossa patjalla! Olli tuumiskeli.
   - Missä ja miten hän tuossa nukkuu? Taava siunaili.
   - Aksu juoksutti minua yöllä monet kerrat, piti olla mehua, piti vähän kääntää jalkaa, kävimme vessareissunkin. Talutin pojan tänne meidän makuuhuoneeseen, etsin hänelle patjan ja muut makuuvaatteet ja Aksu nukkui heti! Olli kertoi.
   - Ja minä en ole tiennyt mitään! Taava oli suorastaan kysymysmerkkinä!
   - Sinä olit väsynyt leipomisesta, vieraista, anopin ja oravan ja Aksun eilisistä haavereista, joten annoin sinun jatkaa kuorsaamista. Olli kehui.
   - Ja pyh, minä en kuorsaa! Taava nousi ylös vuoteeltaan.
   Ollin ilme oli näkemisen arvoinen, kun hän katsoi vaimoaan. Aksun vanhemmat hipsivät hissukseen keittiöön. Olohuoneesta kuului toisen potilaan tirskunta. Nälkä kai silläkin oli.
   - Laitatko meille jotain aamiaista? Minä menen katsomaan tuota oravanpoikaa ja lisään sille vettä ja ruokaa. Olli tiedusteli.
   Orava oli vähän säikkynä hereillä ja katseli viereensä nukkumaan tullutta Liina – tyttöä. Hän oli yöllä tullut oravan tueksi, kun se oli narskutellut siemeniä ja Liina oli nukahtanut siihen.
   - No jo on? Meidän potilailla on tarkempi valvonta, kuin sairaalassa. Aksulla varmaankin jalka oli kipeä yöllä ja näin se oli kait tuolla oravalapsellakin. Liina oli vetänyt viltin ja tyynyn sen häkin viereen ja nukkui siinä, Olli kertoi.
   - Ja me saadaan uudestaan vieraita iltapäivällä. Ada – äiti ja Hilja leipovat mummolassa pipareita heti aamusta päivin. Lilli oli suorastaan pakottanut äitinsä lupaamaan reissua Puttaalaan kun siellä ovat Aksu ja oravalapsi potilaina. Viimein Ada – mummi oli luvannut Lillille, jotta koko kööri lähtisivät vierailulle heti, kun piparit olisi paistettu, Taava kertoi Hiljan soittaneen.

Oravien pesillä on koko päivä seurattu mökin tapahtumia niin tiiviisti, etteivät he olleet kunnolla ehtineet ruokailemaan. Selma – äiti oli lopulta komentanut Millen ja Mossen siivoamaan oman pesänsä ja aikonut tehdä samoin heidän pesälleen. Mökin pihalla ei ollut koko päiväsaikaan tapahtunut mitään ihmeellistä. Iltapäiväkahvien aikaan ajoi pihaan pari autoa ihmisineen. Melkein samalla, kun ensimmäisen auton ovi avautui, sieltä hyppäsi ulos Lilli. Hän juoksi tupaan ja alkoi huudella potilaina olevia Aksua ja oravan poikaa. Hän olisi heti välttämättä halunnut ottaa oravan syliinsä, mutta vanhemmat kielsivät Lilliä.
   - Tällä oravalla oli jalka poikki. Nyt se on lastoitettu, mutta sitä on käsiteltävä varoen, jotta lasta pysyy ainakin viikon paikoillaan. Siksi sitä ei voi ottaa syliin. Pidämme sen vielä tämän päivän täällä sisällä, mutta viemme sen Heilin luo talliin. Meidän mielestä koko oravaperhe oli Heilin luona silloin myrsky-yönä, kun niiden kotikuusi katkesi ja pesä hajosi tuulen mukana. Olli sanoi.
   - Voin minä olla tässä sen vieressä. Se ei enää pelkää minua, kun se on liikkunutkin vähän tuossa häkissään. Tuota lastoitettua jalkaa se ei kyllä pane maahan, jalka on varmaan kipeä. Onko se tyttö vai poika? Lilli uteli.
   - Olemme antaneet sille nimen Noel, eli Joulu, kuten se netin tietojen mukaan on ja Noel on pojan tai miehen nimi. Luulen, jotta orava on poika, Taava – äiti vastasi.
   - Taas sitten on yksi joulunaluspäivä saatu ’pulkkaan’.
    - Äiti, saammeko mennä hoijakalle, kun Toivo tulee kohta koulusta? Liina kysyy.
   - Joutaisiko isä teitä pyörittämään vähän aikaa? Taava kysyy.
   - Minulla ei ole tässä mitään erikoista. Voisin vaikka lähteä pyörittämään hoijakkaa, menisittekö tytöt puhdistamaan hoijakka – radan lumesta? Olli – isä suostuu.

Kuusen oravaperhe näki, kun Noel (se oli todellakin oikein kastettu Noeliksi) vietiin pulkalla Heilin talliin.
   - Nyt voimme käydä Noelin ja Heilin luona. Selma sanoi.

Toivon saapuessa kotiin, hän yllättyi, kun pihalla oli pari vierasta autoa. Isä pyöritti hoijakkaa ja tytöt kiljuivat ihastuksissaan. Taava kyseli Hilda – sisareltaan äidistään ja autokolarin vaikutuksista. Hilda oli tuonut tuoreita, äsken paistettuja pipareita tullessaan. Niitä nautittiin vieraskahvien aikaan. Aksukin oli vähin erin yrittänyt liikkua, tosin sisällä vain. Jalassa ei juurikaan tuntunut kipua enään.

Fanni

Jennika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti