maanantai 16. joulukuuta 2019

Pipareita ja oravanpyörää

Joulukalenteri

Teksti Paavo Niskasaari, kuvat lapsenlapset ja suku
Maanantai 16.12.2019

 Koko edellisen viikon oli Taava aikonut soittaa äidilleen ja isälleen ja pyytää heitä päiväksi, pariksi Puttaalaan leipomaan pipareita ja piparitaloja. Ada oli luvannut tulla heti maanantaina miehensä kanssa heille. Nyt Taava etsii leivonnan apuvälineitä ja tuskailee!
   - Herrot mennöö, herrot mennöö! Taava sanailee!
   - Aina on joulu tullut ja aina se on myös mennyt? Olli yrittää laimentaa vimmaa ja kommentoi:
   - Ensimmäinen Adventti otetaan vastaan rauhaisasti ”Hoosiannaa” laulaen. Sitten päivä päivältä tekemiset ja tekemättä jättämiset aloittavat paineen noston. Kaikella on aikarajat! Kirjoita joulukortit! Sulje ne merkkeineen siihen punaiseen kuoreen määräpäivään mennessä. Vie ne postiin! Leivo piparit ja piparkakkutalot! Osta lantut ja porkkanat! Hanki kinkku! Näille kaikille voisi aivan hyvin merkata kalenteriin deadline – päivän! Muista kaikki joulujuhlat, eskarilaisten oma ja nelosluokkalaisten oma! Osta lahjat ja yritä niitä piilotella!
   - No näinhän se on ja siksi siitä tulee sitten sirkus? Taava toteaa.
   - Otetaanko tänä vuonna rauhallisemmin, vaimo kulta? Olli kysyy.
   - Joo, joo, otetaan vain, kysyn minä?
   Vielä aamuhämärän aikaan mökin tietä lähestyy valot. Sitten ajaa pihaan pieni maasturi. Ulos pujahtavat Taavan vanhemmat, Ada ja Juho. Nämä ovat mielissään, kun heidän apunsa kelpaa. Ada käveleekin suoraan keittiöön ja utelee:
   - Onko piparitaikina valmis. Juho voisi Ollin kanssa piirtää meille vähän erilaisemman piparitalon kaavan, me yritämme rakennella sen.
   - Me lähdemme tuonne ulos pikapuoliin skruuvailemaan jotain, Olli valistaa.
   - Kyllä te ehditte oikein hyvin sinne. Kahvin jälkeen piirrätte meille nuo kaavat! Ada puhisee.
   - Kyllä täällä herrot mennöö muillakin! Aksu päristelee, ja jatkaa:
   - Tuo Toivo on aivan toivoton. Iltakaudet se harjoittelee sitä Herodes – osaa tuolla meidän yhteisessä makuuhuoneessa. Minä näen ja kuulen unissanikin ”Katsokaatte nyt tuota murijaanein kuningasta”, ja osoittaa sillä puumiekalla minua? Menköön vaikka ulos tai Heilin luo talliin harjoittelemaan!
   Oravien pesäkuusen luo, Heilin tallin nurkille, Puttaalan – mökin sisälle ja mökin ulkopuolelle leviää joulun tuoksut, paistettujen pipareiden hehkuttaessa sitä.
   - Mokomat, kun nuo piparit tuoksuvat niin hyviltä! Kait meidätkin kutsutaan kohta piparikahveille? Juho tuumaa.   
Alina

Evia

Luna

Noel

Touko

Tuukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti