maanantai 2. joulukuuta 2019

Joulukalenteri

Tekstit Paavo Niskasaari, piirrokset lapsilta ja suvulta! 

Maanantai 2.12.2019



Mummo tulee Puttaalaan kylille

   - Ada-mummu tulee käymään meille Lillin kanssa tänään. Taava- äiti kertoi lapsille aamupalalla. Mummu soitti illalla ja kysyi, voivatko he tulla tänään.
   - Sitten tehdään oikein suuri lumilinna ja lumiukko? Kuusivuotias Aksu innostui. Eihän minun tarvitse mennä eskariin tänään, eihän äiti?
   - Ole sitten kotona, kun Ada - mummi tulee. Te ette saa kuitenkaan väsyttää Ada- mummoa. Nelivuotias Lilli ei jaksa ulkona kovin paljon uurastaa. Lumi on tänään melko nuoskaa, joten lumen kanssa kastuu vaatteet helposti.
   - Leikkiköön Lilli meidän Liinan kanssa! Aksu tomerana selittää.
   - Joo, joo arvaa vain, olenko koko päivän täällä sisällä pikku - Lillin kanssa? Viisivuotias Liina-tyttö näyttelee isoa.
   - Eihän sinun koko päivää tarvitse olla. Ada ja Lilli ovat meillä vain päiväsydämen ajan, kun Lillin äiti menee shoppailemaan. Voitte te tytöt olla ulkona sen ajan mitä jaksatte ja leikkiä sisällä sitten. Eikä teillä Liina ja Lille ole kuin vajaa vuosi ikäeroa.
   - Hm, kuuluu Liinan tuhinaa.

Rits ja räts ja kohta taas rits ja räts!
   - Mitä kummaa meidän katolle tippuu? Selma – äiti havahtui. Olisin mielelläni vielä vähän nukkunut, kun nuo lapsetkin tuolla masussa pyörivät koko yön.
   - Taitavat olla meidän vanhemmat lapsemme, Mille ja Mosse, jotka leikkivät tuolla meidän yläpuolellamme, Olli – isä tuumi.
   - Aikaisin ovat nousseet tänään. Näin syystalvesta tippuu neulasia runsaasti, vaan huomaavatko ne sitä, että ne ja oksat voivat tippua pesämme katolle? Selma totesi.
   - Eivät huomaa ja onhan tässä piakkoin aamiaisen aika jo, oravaisä tuumaa.

Jokivarsi oli alkanut jo elää, vaikka päivä ei ollut vielä valjennut. Monilla pihoilla traktorit työntelivät lunta teiltä ja pihoilta. Puttaalan Olli – isä oli lastensa toivomuksesta työntänyt pihan perälle useampaan kasaan nuoskalunta, kun lapset olivat näin toivoneet. Ada – mummu oli ajaa hurauttanut Lillin kanssa autolla pihaan. Liinan kanssa käynnistyivät heti sisäleikit. Aksu katsoi hetken tyttöjen leikkiä. Hän päätti lähteä ulos ja alkoi pukea vaatteita päälleen.
   - Joko sinä menet ulos? Liina kysyi ja totesi samassa: - Me lähetään mukaan!
   Pian lapset pyörittelivät isoja lumipalloja. Niistä rakennettaisiin linna. Lumiukon tekeminen oli myös suunnitelmissa. Lilli vilkuili törmän vierellä olevia isoja kuusia. Siellä näytti vilisevän jotain.
   - Katsokaa, tuolla kuusessa on elukoita! Lilli huusi.
   - Ne on vaan meidän pihaoravia, Aksu sanoi. Ne tulevat tuonne lintulaudalle kohta syömään siemeniä ja niitä on mukava seurata.  

Alina

Evia

Iiro

Noel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti